Recept ötleteim
Tavaszi mignon receptje: Hozzávalók:
Piskóta:6 tojás, 6 ek liszt, 6 ek cukor, 1
citrom héja
Krém: 3 tojássárgája, 3 dl tej, 3 ek cukor, 300
g vaj, 1 ek keményítő, 1 vanília kikapart belseje (vagy 1 tk vanília aroma), 1
dl rum, 1 citrom reszelt héja, 1 ek friss citromlé
Bevonáshoz:kész cukormassza
Piskóta elkészítése: A tojásokat
szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgáját kikeverjük a
cukorral és a liszttel, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat is, majd óvatosan
beleforgatjuk a kemény tojáshabot. A tésztát osszuk 3 részre. Sütőpapírral
bélelt tepsibe öntve 180 fokon 5-8 perc alatt süssük készre a lapokat, majd
hagyjuk teljesen kihűlni.
Krém készítése: A tojások sárgáját a
keményítővel és a cukorral kikeverjük. A tejet a vanília kikapart belsejével
egy lábosba tesszük és felforraljuk.
Ha felforrt, vékony sugárban hozzákeverjük a
tojásos keverékhez, de nagyon vigyázzunk, hogy ne öntsük rá a forró tejet
egyszerre, mert akkor megfőne a tojásunk. Ha csomómentesre kevertük,
visszaöntjük a lábosba és lassú tűzön a rummal és a citrom héjával valamint
levével együtt sűrű krémet főzünk belőle. Hagyjuk kihűlni langyosra. Ezután a
vajat keverjük habosra, majd a langyos krémet dolgozzuk bele apránként és
keverjük simára. Tegyük a krémet fél órára hűtőszekrénybe, hogy teljesen
kihűljön. A krémből 3-4 evőkanálnyit tegyünk félre. A maradék krémmel töltsük
meg a lapokat és újabb fél órára tegyük be a hűtőszekrénybe. A mignonok
bevonásához én készen vettem cukormasszát, amit 2 evőkanál vízzel kell
felolvasztani gőz felett, és ezt tudjuk tetszés szerint színezni. Ezt a masszát
cukrászkellékes boltokban be tudjuk szerezni. A süteményt kockákra vágjuk,
megkenjük az oldalukat a félretett krémmel, majd átszúrjuk egy nagy villával és
beleforgatjuk a folyékony cukormasszába. Rácson hagyjuk lefolyni a felesleget
és tetszés szerint díszítjük.
Diabetikus süti: Omlós mézes sütemény: Hozzávalók: 1 doboz LABETA omlós mézes
süteménypor 500g, 3 db tojás, 6 evőkanál olaj, 3,5 dl víz vagy tej, 1 üveg
VITAMÓR erdei vegyes gyümölcs dzsem
Elkészítése: A LABETA omlós mézes
süteményporhoz hozzáadjuk a tojást, olajat, tejet vagy vizet, majd a tésztát
addig kavarjuk, amíg krémes állagú nem lesz. Közepesen meleg sütőben kb. 20
percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A kész sütemény tetején elkenjük a
dzsemet.
FORRÁS: izvarazs.klanlap.hu =diabetikus süti
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése