2016. május 4., szerda

Madarak és fák napja

Madarak és fák napja
Az év madara: a HARIS
Pár információ: Testhossza 27–30 centiméter, szárnyfesztávolsága 46–53 centiméter, és testtömege 135–200 gramm, Magányosan él, Tápláléka vetőmagokból, gabonából és kis gerinctelenekből áll, költési időszak május-június között van, 7–12 fióka van a fészekben, a madarak osztályának a darualakúak rendjébe, ezen belül a guvatfélék családjába tartozó faj.
Az év fája: a MEZEI SZIL
Pár információ: a rózsavirágúak rendjébe, ezen belül a szilfafélék családjába tartozó faj, 20-30 méter magas lombhullató fa, koronája igen változatos, elsősorban ligeterdőkben, nyirkos, olykor elárasztott, tápanyagban és bázisokban gazdag talajokon él, de más erdőkben, erdőszéleken, réteken és legelőkön is előfordul.
Érdekesség erről a napról: 1902-ben Chernel István ornitológus szervezte meg Magyarországon először a madarak és fák napját, amelyet az 1906. évi I. törvénycikk szabályozott, Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter körrendeletben írta elő: évente egy napot a népiskolákban a tanító arra szenteljen, hogy a tanulókkal a hasznos madaraknak és azok védelmének jelentőségét megismertesse.
Egy fontos mondat: ..évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében.. (Herman Ottó)
Forrás: https://www.google.hu/search?q=haris&biw=1745&bih=890&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwik-t62scDMAhUF1iwKHdITDEEQ_AUIBSgA&dpr=1.1#q=2016+madarak+%C3%A9s+f%C3%A1k+napja



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése